Drewniane indyki na drzwiach, miliony prawdziwych, które poszły pod nóż, jesienne dekoracje i zapach dyniowego ciasta - Amerykanie przygotowali się na Święto Dziękczynienia. W czwartek zasiądą z najbliższymi przy suto zastawionym stole, na którym królować będzie faszerowany drób. Zdjęcia i filmy z Nowego Jorku zamieścił w naszym serwisie Reporter 24, darekny.
"Amerykanie obchodzą Święto Dziękczynienia w czwarty czwartek listopada. Jest to jeden z najważniejszych dni, czczą go wszyscy bez względu na wiarę i poglądy polityczne. Tego dnia w każdym amerykańskim domu na stole pojawi się indyk - przed świętami ich ceny są tak niskie, że każdy może sobie na niego pozwolić" - relacjonuje Reporter 24, darekny. Według danych Natural Resources Defense Council Amerykanie kupią na tegoroczne święto 334 tys. ton indyka, czyli ok. 263 tys. ton czystego mięsa.
Podziękują za wszelkie dobra
Oprócz obowiązkowego indyka na stołach pojawią się także: szynka, słodkie ziemniaki, puree, fasolka i żurawina. Będą też ciasta - z dyni lub z jabłkami.
Tradycyjnie Amerykanie spożyją uroczystą kolację w gronie rodziny i przyjaciół, dziękując Bogu za wszystko, co ich spotkało dobrego.
Początek świątecznego szału
"To początek czterodniowego weekendu (w piątek szkoły i uniwersytety są zamykane), które Amerykanie spędzają w domu z rodzinami i przyjaciółmi. Święto Dziękczynienia rozpoczyna również tzw."holiday season, czyli okres świąteczny, który trwa do New Year’s Day (Nowy Rok)" - pisze Reporter 24.
Jest to także okres szału zakupowego i sklepów kuszących wspaniałymi promocjami. "Czarny piątek" po Święcie Dziękczynienia jest dniem szalenie niskich cen towarów.
Święto narodowe
W 1863 roku prezydent USA Abraham Lincoln ogłosił czwarty czwartek listopada Święto Dziękczynienia świętem narodowym.
Legenda głosi, że Indianie przynieśli dzikiego indyka kolonistom w Nowej Anglii, którzy dzięki temu przetrwali zimę. Na pamiątkę ustanowiono święto, podczas którego pod nóż idą miliony indyków.
Autor: js/ŁUD