"Stoją od około 4 godzin". Łasuchy świętują
Dziś najsmaczniejszy dzień w całym roku - tłusty czwartek. Internauci dzielą się na Kontakcie 24 zdjęciami swoich słodkich wypieków oraz informują, że amatorzy pączków stoją dziś w kolejkach do cukierni nawet cztery godziny. Według tradycji każdy powinien zjeść pączka, aby zapewnić sobie powodzenie w życiu. Jak Wy obchodzicie tłusty czwartek? Czekamy na Wasze zdjęcia i relacje.
"Cukiernia przy ul. Krupniczej 6 w sąsiedztwie Teatru Bagatela w Krakowie, kolejka za pączkami. Spytałem osób stojących przy drzwiach, stoją od około 4 godzin.... Jak widać, kolejka to nie jest jednolity, 'wąski' ogonek" - napisał internauta @Tommy.
"Miejsce ma swoją renomę, jeśli chodzi o pączki. Można śmiało powiedzieć, iż jest to miejsce znane i popularne wśród krakowian. Kolejka wzbudzała ogromne zdziwienie wśród przyjezdnych oraz studentów spoza Krakowa, którzy widzieli to po raz pierwszy" - dodał.
"Po całej nocy smażenia pączków można się już nimi delektować :)" - napisała Reporterka 24.
" A po oponkach urosną oponki, ale co tam..."
"Dzisiaj tłusty czwartek - święto łasuchów i nie tylko. W większości domów już wczoraj rozchodziły się zapachy smażonych pączków i chrustów. W moim przypadku były to chrusty - moje ulubione chrupiące chrusty" - napisał Reporter 24 o nicku playzone7777.
"Przypominam przepis na chrusty w takim wydaniu: 1 cukier waniliowy, 2 żółtka, łyżeczka spirytusu, 3 łyżki śmietany, mąki tyle, aby zrobić ciasto. Wszystko razem wymieszać, rozwałkować i pokroić w paski. Smażyć na 5 kostkach rozgrzanego smalcu, po zarumienieniu się z jednej strony, przełożyć na drugą. Smacznego :)" - dodał.
Według tradycji chrześcijańskiej tłusty czwartek, znany także jako zapusty, rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, po którym rozpoczyna się wielki post. W tym dniu dozwolone jest objadanie się - szczególnie pączkami, ale także faworkami.
Początki tłustego czwartku sięgają starożytności. Tego dnia świętowano koniec zimy i nadejście wiosny. Głównym elementem obchodów było jedzenie obfitych i tłustych posiłków, które zagryzano pączkami nadziewanymi słoniną. Dawniej w Polsce jadano właśnie pączki w wersji słonej - nadziewane boczkiem lub mięsem.
Pierwsze słodkie pączki pojawiły się w naszym kraju w XVI wieku. Nadziewane były migdałami lub orzechami, a zjedzenie takiego pączka zapewniało szczęście i powodzenie w życiu.
"Tam gdzie smaczne, niedrogie i bez kolejki. Ja przetestowałem dziś pączki z trzech źródeł. Rozpiętość cen dość duża, wielkość podobna, wszystkie wyglądały wyśmienicie"