Jedenasta odsłona Festiwalu Zupy w Jedlinie-Zdroju dała smakoszom kolejną szansę na spróbowanie najlepszych zup województwa dolnośląskiego. Impreza przyciągnęła w minioną niedzielę setki spragnionych nowych doznań smakowych turystów. Uczcie towarzyszył konkurs kulinarny, w którym najlepszy okazał się barszcz czerwony i zupa serowa. Relację na zdjęciach otrzymaliśmy od Reportera 24 o nicku Mkrawczyk.
Festiwal zupy to - jak nazywają go sami organizatorzy - całodzienna plenerowa impreza kulinarna. Jednak festiwal to nie tylko kulinaria, to także występy zespołów folklorystycznych i ekspozycja wyrobów ludowych oraz rękodzieła.
Jedenasta odsłona Dolnośląskiego Festiwalu Zupy odbyła się w niedzielę, 25 sierpnia, w Jedlinie Zdroju. Wszyscy smakosze mogli spróbować przeróżnych zup przygotowanych przez przedstawicieli uzdrowiska, właścicieli lokalnej pizzerii, sklepiku z pamiątkami, hoteli, czy lokalnych pensjonatów.
Zupa serowa i barszczyk
Najważniejszą częścią kulinarnej imprezy był konkurs, w którym udział wzięli zarówno zawodowi kucharze, jak i amatorzy. Był on przeprowadzany w dwóch kategoriach: wystawców instytucjonalnych oraz osób prywatnych. Zupy oceniali profesjonalni kucharze.
Według jury, wśród profesjonalistów najlepszy okazał się barszcz czerwony przetarty gotowany na gęsinie z uszkami nadziewanymi kaczką przygotowany przez Karczmę Zagłoba ze Świdnicy. Wśród amatorów kubki smakowe oceniających podbiła zupa serowa z szaszłykiem Shreka (zielonym naleśnikiem z nadzieniem serowym). Przygotowały ją Krystyna, Marta i Dorota Jedzinia z Jedliny Zdroju.
Pasja i umiejętności
"To najstarsza i najpopularniejsza impreza kulinarna organizowana w powiecie. To przedsięwzięcie o dużym znaczeniu turystycznym dla Jedliny-Zdroju, powiatu wałbrzyskiego oraz województwa dolnośląskiego" - powiedział w rozmowie z PAP Mateusz Mykytyszyn ze Starostwa Powiatowego w Wałbrzychu. Według niego to znakomita okazja do zaprezentowania swoich pasji i umiejętności kulinarnych.
Autor: aw/rs