Dziś najsmaczniejszy dzień w całym roku - tłusty czwartek. Internauci dzielą się na Kontakcie 24 zdjęciami swoich słodkich wypieków oraz informują, że amatorzy pączków stoją dziś w kolejkach do cukierni nawet cztery godziny. Według tradycji każdy powinien zjeść pączka, aby zapewnić sobie powodzenie w życiu. Jak Wy obchodzicie tłusty czwartek? Czekamy na Wasze zdjęcia i relacje.
Według tradycji chrześcijańskiej tłusty czwartek, znany także jako zapusty, rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, po którym rozpoczyna się wielki post. W tym dniu dozwolone jest objadanie się - szczególnie pączkami, ale także faworkami.
Początki tłustego czwartku sięgają starożytności. Tego dnia świętowano koniec zimy i nadejście wiosny. Głównym elementem obchodów było jedzenie obfitych i tłustych posiłków, które zagryzano pączkami nadziewanymi słoniną. Dawniej w Polsce jadano właśnie pączki w wersji słonej - nadziewane boczkiem lub mięsem.
Pierwsze słodkie pączki pojawiły się w naszym kraju w XVI wieku. Nadziewane były migdałami lub orzechami, a zjedzenie takiego pączka zapewniało szczęście i powodzenie w życiu.
Autor: aka/map