Smorgoński obwarzanek, czarny chleb z kminkiem, serce z piernika... A to dopiero początek listy wileńskich specjałów na Kaziukowym Kiermaszu. Zdjęcia z Białegostoku dostaliśmy od Reporterki 24 Anny. Na który przysmak Ty masz ochotę?
Z okazji XVI Dni Kultury Kresowej na straganach na placu Marszałka Józefa Piłsudskiego w Białymstoku każdy znajdzie coś dla siebie.
Na zwiedzających czeka prawdziwa swojska uczta: miody, pieczywo, wędliny czy przetwory.
Miłośnicy ludowego rzemiosła mogą przebierać w wileńskich palmach, pisankach, ręcznie robionych obrusach czy wiklinowych koszach, a koneserzy ludowej muzyki mogą wsłuchiwać się w brzmienie lokalnych kapel.
Wiekowa tradycja
Tradycja jarmarku sięga XVII wieku i wiąże się z patronem Litwy, św. Kazimierzem. Kiermasz jest świętem twórców rzemiosła ludowego i artystycznego. W Wilnie Kaziuki obchodzi się od 400 lat, a od niedawna także w wielu polskich miastach w niedzielę przypadającą po 4 marca.
Autor: em/aw