Sezon na grzyby w pełni. Reporterzy 24 codziennie wysyłają do nas dziesiątki zdjęć swoich zdobyczy. Tymczasem specjaliści przestrzegają - uważajmy na to, co zbieramy. Wystarczy jeden kęs, a potrawa przyrządzona z trującego grzyba może okazać się naszym ostatnim posiłkiem.
Imponujące rozmiary
W ręce internautów najczęściej "wpadają" borowiki. One także przyjmują najbardziej imponujące rozmiary. Zdjęcia oraz informacje na temat borowika szlachetnego umieścił w serwisie Reporter 24 - Romuald_Lagun.
Ważącym kilogram borowikiem pochwaliła się Reporterka 24 - ewjadaba.
Swoje zdobycze z dumą prezentuje także @Henryk51:
Uważaj na blaszki
Zanim grzyby trafią do garnka, warto upewnić się, że wiemy, co jemy. Jak uniknąć tragicznych konsekwencji zatrucia? Przede wszystkim należy unikać grzybów, które pod kapeluszem mają blaszki. Właśnie takim grzybem jest muchomor sromotnikowy, często mylony z gąską.
Oprócz nieznajomości grzybów samych zbierających, duże niebezpieczeństwo niosą też sprzedawcy. Eksperci radzą by kupując np. na bazarach, żądać od sprzedawcy pozwolenia na sprzedaż grzybów. Takie zaświadczenie powinna mieć każda osoba sprzedająca grzyby i, zdaniem sanepidu, nabywca ma prawo wglądu w takie zaświadczenie.
Ważne jest także, aby kupować w miejscach zaufanych i już sprawdzonych - bo nawet jeśli grzyb jest jadalny, to często zbierany jest w miejscach niedozwolonych (np. opryskiwanych środkami chemicznymi) i może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Śmiertelne trujące grzyby
Najbardziej znanym jest oczywiście muchomor sromotnikowy, zawierający toksyny. Ale równie niebezpieczne są zatrucia m.in. muchomorem czerwonym, jadowitym, królewskim, plamistym a także między innymi gąską tygrysowatą czy pieczarką żółtawą.
Duża część grzybów to tak zwane grzyby średnio i słabo trujące. Konsekwencje ich zjedzenia nie są tak tragiczne, ale może pojawić się szereg reperkusji zdrowotnych, jak gorączka, osłabienie czy bóle brzucha.
Eksperci radzą, by w razie wątpliwości zgłosić się do sanepidu. Są tam ludzie doskonale znający się na grzybach, którzy będą potrafili nam doradzić.
ja//tka
Autor: redakcja