MATERIAŁ INTERNAUTY

JAMAJKA- ACKEE, WIECZNIE ZIELONA ROŚLINA.

Materiał wykorzystany w serwisie
Materiał wykorzystany w serwisie

Wykorzystany w serwisie

Drzewa Ackee uprawiane są w Afryce i w rejonie Karaibów a roślina znajduje zastosowanie głównie w medycynie, natomiast na Jamajce otoczone są szczególnym „błogosławieństwem”. Botaniczna nazwa „kultowego” smakołyku toteż symbolu Jamajki to Bligia Pospolita. Pierwotnie drzewo pochodzi z Afryki Zachodniej a tamtejsza nazwa to Twi. Na Karaibską wysepkę trafiło w drugiej połowie XVIII w. najprawdopodobniej na niewolniczych statkach z Afrykanami. Drzewa Ackee szybko „zakorzeniły się” na Jamajce a owoce znalazły zastosowanie w medycynie a również i uznanie w kuchni. Drzewa osiągają nawet 15 metrów wysokości, jasnozielone listki gęsto pokrywają liczne rozgałęzienia a wśród nich roślina „produkuje” furę czerwonych, (rzadziej żółtych) 10cm owoców. Nie dojrzały owoc Ackee kształtem i wielkością przypomina większą cytrynę wszak ostrzeżenie, w tej postaci jest silnie trujący! Ciekawostką jest fakt że Ackee widnieje na liście najbardziej toksycznych dań na ziemi. Po okresie dojrzewania owoc zmienia po pierwsze, barwę skorupy na czerwoną a po następne kształt (otwiera się) przy czym ulatnia toksyczne gazy z wewnątrz. Owoc zrywa się i poddaje obróbce (usuwa się skorupę i pestki + parzy/smaży). Jamajka jest jedynym miejscem na świecie gdzie owoce są powszechnie spożywane. Dziś Ackee stało się narodowym daniem, symbolem Jamajki i nie sposób wyobrazić sobie wyspy bez tak barwnego drzewa i kulinarnego smakołyku jakim bez wątpienia jest. Drzewa Ackee porastają całą wyspę a w owoce napotkamy co krok- przy drodze, na straganach, ulicznych bazarkach,murkach czy marketach a najczęściej w postaci dania w każdej Jamajskim barze czy restauracji. Popularne jest śniadanie „jamajskich mistrzów” czyli Ackee & Saltfish (Ackee + solona ryba) lecz jada się je o każdej porze i miesza się ze wszystkim czyli jest dodatkiem do wielu potraw. W jamajskim tropikalnym klimacie drzewa rodzą owoce nawet dwukrotnie w ciągu roku. W Parafii Portland- Port Antonio - miesiąc czerwiec to czas „zbiorów” ackee i mango, toteż przybywając w tym okresie obserwujemy drzewa, leniwie ociężałe od naporu dojrzewających owoców a lokalne bazary oferują niebywałą mozaikę smaków i zapachów najświeższego sortu. Smaczne (wrażenia do) przeżycia