• Biografia: Krzysztof Jasiński

    Krzysztof Jasiński urodził się 21 lipca 1943 w Borzechowie. W 1968 roku ukończył studia aktorskie w krakowskiej PWST. W tym samym roku debiutował na profesjonalnej scenie rolą Antonia i Marvolia w sztuce Williama Shekespeare'a „Wieczór Trzech Króli" w reż. Bronisława Dąbrowskiego. Podczas studiów był założycielem kabaretów i teatrzyków studenckich. W 1966 roku stworzył Teatr Stu, którego dyrektorem jest do dzisiaj. W latach 70-tych był autorem głośnych spektakli: Spadanie, Sennik polski, Exodus, które zostały uznane za manifest pokolenia. Działalność artystyczna Krzysztofa Jasińskiego nie ograniczała się tylko do Polski, działał on także w Meksyku, Francji i ZSRR.

    Jasiński jest znanym twórcą widowisk plenerowych. Reżyserował m.in. "Harfę Papuszy" na Błoniach, "Halkę" w krakowskich Skałkach, "Twardowskiego" i "Giocondę" nad brzegiem Odry we Wrocławiu.

    Krzysztof Jasiński był także reżyserem oper Verdiego "Makbet" i "Rigolleto" w Teatrze Polskim w Poznaniu, " Chicago" w Teatrze Komedia w Warszawie.

    Jest on także twórcą benefisów TVP nadawanych z krakowskiego Teatru STU.

    Na szklanym ekranie aktor zadebiutował rolą radiotelegrafisty na holowniku „Bałtyk" w dramacie „Prom" w reżyserii Jerzego Afanasjewa. Do pamiętnych ról Krzysztofa Jasińskiego należą także: Damazy Czergut w serialu „Zaklęty dwór"; Kacper Woliński, nawiedzonego przez upiory bohatera horroru "Wilczyca" (1982) Marka Piestraka; Jan Ignacy Paderewski w dramacie telewizyjnym "Powrót do Polski" (1988) Pawła Pitery; Samuel Zborowski w filmie fabularnym "Żelazną ręką" i serialu kostiumowym "Kanclerz" Ryszarda Bera a także rola Apollona Korzeniowskiiego, ojca Josepha Conrada w filmie telewizyjnym Andrzeja Kostenki "Kapitan Conrad". Ostatnimi serialami telewizyjnymi, w których widzowie mogli zobaczyć Krzysztofa Jasińskiego były "Więzy krwi" gdzie wcielił się w rolę surowego seniora rodu Bronowiczów Józefa, a także "Brzydula", w którym wystąpił jako niezapomniany Krzysztof Dobrzański.

    W 2000 roku Jasiński odebrał Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski za wybitne zasługi w działalności w ruchu studenckim, za osiągnięcia w pracy zawodowej i społecznej z okazji jubileuszu 50-lecia ZASP. W 2005 roku został odznaczony Złotym Medalem Gloria Artis - Zasłużony Kulturze.

    Prywatnie mąż aktorki Beaty Rybotyckiej. Z poprzedniego związku z piosenkarką Marylą Rodowicz ma syna Jana i córkę Katarzynę.

     

    Filmografia:

    2008-2009 - BRZYDULA jako Krzysztof Dobrzański, właściciel "Febo & Dobrzański Fashion"

    2001 - WIĘZY KRWI jako Józef Bronowicz, dyrektor szkoły w Sobocie

    2000 - KLASA NA OBCASACH jako Andron Dejnerowicz, ojciec "Kobry"

    1994 - LEGENDA TATR jako harnaś Nowobilski

    1990 - KAPITAN CONRAD jako Korzeniowski Nałęcz Apollo

    1989 - ŻELAZNĄ RĘKĄ jako Zborowski Samuel

    1989 - KANCLERZ jako Zborowski Samuel

    1988 - POWRÓT DO POLSKI jako Paderewski Ignacy Jan

    1982 - WILCZYCA jako Kacper Wosiński

    1981 - W OBRONIE WŁASNEJ jako Krzysztof, kolega Marii z czasów szkolnych

    1976 - ZAKLĘTY DWÓR jako Damazy Czorgut

    1972 - OSTATNI LIŚĆ Współpraca reżyserska,

    1970 - PROM jako radiotelegrafista na holowniku "Bałtyk"

     

    Teatr TV

    2006 – Wiekie kazanie księdza Bernarda, reżyseria

    2004 – Sztuka kochania, sceny dla dorosłych, reżyseria

    1994 – Prorokiljia, reżyseria

    1988 – Ławeczka, realizacja

    1969 - Legenda o zmierzchu krainy kasz. Lutnia Gasira jako aktor

     

     

    przygotowała: iwcia

     

    wikipedia.org,

    filmpolski.pl,

    film.onet.pl,

    brzydula.plejada.pl

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

Podobne materialy